Gündem

TOKAT’TA TAŞ BEBEK DÖNEMİ BAŞLIYOR

TOKAT’TA TAŞ BEBEK DÖNEMİ BAŞLIYOR
17-04-2014 12:12

Artvin’in Arhavi ilçesinde yapılan ‘’Taş Bebek’ler’’ artık Tokat’ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Tokat’ın yöresel kıyafetleri uyarlanarak yapılacak.

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘’Kültürler arası Kaynaşma’’ projesi kapsamında Artvin’in Arhavi ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan kurslarda yapılan taş bebek’in yapımı Arhavi’den gelen taş bebek yapımı ustaları tarafından Tokat’ta Halk Eğitim Müdürlüğünde görevli öğretmenlere ve kursiyerlere taş bebek yapımı gösterildi. Arhavi’de yapılan taş bebeklerin yapımı Tokat kültürel kıyafetlerine göre uyarlanarak yapıldı.

Halk Eğirim Merkezi’nde yapılan çalışmaları inceleyen Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı proje hakkında bilgi basın mensuplarını bilgi verdi Müdür Yazıcı ‘’Kültürler arası kaynaşma öğrencilerimizin eğitim kurumlarımızın farklı illerde ki, farklı yörelerde ki zenginlikleri ilimizde ki zenginlikler ile birleştirilmesi hem çocuklarımızın hem de eğitimcilerimizin kültürler arası köprü oluşturmalarıdır. Bu projesi bize Atatürk Ortaokulunda görevli o yörede yetişmiş bir öğretmeniniz sundu. Bizde Milli Eğitim Müdürlüğü Arge birimimiz ile bir proje hazırladık. Bu proje çerçevesinde Arhavi Belediyesi Tokat’a geldi. Burada tanıştık ve kaynaştıktan sonra Tokat’tan bir grup öğrenciler ve öğretmenlerimiz Arhavi’ye gitti. Bu yıl da Arhavi Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz ve eğitmenleri ilimize geldiler. Ve şuan misafirimizler dün geldiler. Şuanda da ilimizde bu alanda çalışabilecek istekli arkadaşlarımız, öğretmenlerimizde Halk Eğitim Merkezimizde bunun şuanda uygulamasını yapıyorlar. Burada kazanım olarak Tokat’a da bu sanatı uygulamalı olarak kendi Tokat yöresel kıyafetleri, Tokat’a övgü folklkıyafetleri ile birleştirip tanıtımını yapmak istiyoruz. Ama bu köprünün de sürekli kalmasını istiyoruz’’ dedi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Arhavi’n Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Emine Gündoğdu ‘’ Taşlar pürüzsüz olacak. Deniz kenarında toplanmış olacak. Bizim bir avantajımız Karadeniz’de olmamız. Ve Karadeniz’in taşları da pürüzsüdür. Derede bulunan taşları kullanmıyoruz. Deniz kenarında bulunan taşları kullanıyoruz. Eğer ki taşta bozukluk olur ise hamurlar ile tamamlıyoruz. Hamurumuzun özelliği ise nişasta kullanıyoruz. Çünkü düzgün ve ömürlük olması içindir. Taş bebek çalışmasının maliyeti 3 Türk lirasıdır. Biz ise 25 Türk Lirasından satıyoruz. Karı çok fazladır. Biz bayanların ev ekonomisine katkı sağlaması amacı ile bu kursu başlattık. Şuanda biz Arhavi’nde bayağı bir sipariş aldık. Ve almaya devam ediyoruz. Bu kursu alan vatandaşlarımız ise çok memnun. İnşallah Tokat halkı da bunu beğenir’’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER